Gelato – Itaalia jäätis

  • Itaalia jäätis

    Gelato

Da Vinci pakub oma klientidele ehtsat käsitsi valmistatud Itaalia jäätist (gelato). Da Vinci restoranid olid ühed esimesed Eestis, kes hakkasid 2003 ise valmistama gelatot. Meie valikus on kokku 16 erineva maitsega ja korraga on alati müügis ligi 10 erineva maitsega jäätist. Kõik oma jäätised valmistame kohapeal, tänu millele saame pakkuda parimat, värsket ja kõrgeima kvaliteediga toodet. Eraldi väärib väljatoomist pistaatsia pähkli maitseline jäätis, mis on juba aastaid olnud meie enim müüdavaks jäätiseks.

MIS ON ITAALIA JÄÄTIS?

gelato

“GELATO” on itaalia keeles jäätis, mida valmistatakse piimast, veest ja suhkrust ning kombineeritakse spetsiaalsete maitseainete ja värskete puuviljadega. Gelato on oma olemuselt kreemjas jäätis, milles puuduvad jääkristallid. Gelato on oluliselt tugevama maitsega kui Eestis müügil olevad tavalised jäätised.

Gelato on itaaliakeelne sõna ning üle kogu maailma tuntakse Itaalia jäätist just selle nime all. Gelato tuleneb itaaliakeelsest tegusõnast gelare, mis tähendab “jäätuma”. Gelato’t valmistatakse kahte moodi. Ühte sorti gelato’t tehakse veega ja ilma piimatoodeteta. Seda nimetatakse sorbetto’ks. Enamjaolt on kõik puuviljamaitselised gelato’d tehtud veega. Teist sorti Itaalia jäätist valmistakse piimatoodetega. See lisab jäätisele rammusust ja enamasti kasutatakse seda viisi vanilje, šokolaadi, tiramisu jmt maitsete puhul.

Gelato, mida tehakse piimatoodetega, on pärit Põhja-Itaaliast, ja veega valmistatud Itaalia jäätised ehk sorbetto‘d pärinevad Lõuna-Itaalia kuumadelt aladelt.

Piimatoodetega gelato on valmistatud lehmapiimast ja sisaldab 4 – 8% rasva. See arv sõltub suurel määral ka jäätise lisanditest (pähklid näiteks tõstavad rasvasisaldust).

Kvaliteetne gelato sisaldab kvaliteetseid tooraineid koos piima ja veega. Gelato’t valmistatakse tavaliselt 3 – 4% rasvasisaldusega piimast ja vahel lisatakse jäätise tekstuuri parandamiseks ka koort. Erinevalt tavalisest jäätisest ei ole gelato koostisained homogeniseerunud ja seetõttu sulab gelato kiiremini kui tavaline jäätis.

Gelato’t serveeritakse temperatuuril -15°C. Gelato’t saab serveerida kohe, kuna teda on lihtne käidelda (gelato’t ei saa serveerida otse sügavkülmikust, kus temperatuur on -18°C ja rohkem, kuna jäätis jäätub ja teda on võimatu portsjoniteks jagada jne. Seega serveeritakse gelato’t pooljäätunult). Gelato on parim värskelt ja seetõttu valmistame iga päev uue jäätise, et pakkuda oma klientidele parimat gelato’t Eestis.

etEesti